zaterdag 10 juni 2017

Pinkstertrip

Vorig jaar met Pinksteren over gestoken naar Engeland met het Zeilersforum, en dat is erg goed bevallen. Dus dit jaar weer en wederom een mannen tripje.

Woensdag 31 mei vertrokken uit Lelystad en voor Harry en Auke de eerste oversteek van de Noordzee op een zeilboot. Het is erg mooi weer, maar er is ook erg weinig wind en dus wordt er best veel op de motor gevaren. De sfeer is erg goed en na het oversteken van de laatste route voor de grote scheepvaart wordt het erg rustig op zee. Iedereen pakt een paar uurtjes slaap en ineens komen er een aantal dolfijnen langs om te spelen. Ze blijven wel drie kwartier! 
Het Zeilersforum gaat naar Ipswitch, dat is ook ons doel. Maar met de stroming komt het uiteindelijk niet echt lekker uit. De wind neemt wat toe in de loop van de ochtend en draait naar het zuiden, we kunnen eindelijk weer zeilen en koersen aan op Southwold. Om naar de Orwell te varen wordt tegen de wind en tegen de stroom in varen. Kan best, maar dat wordt dan een tweede nacht op zee. Op zich niet erg, maar in een lang weekend wordt  het iets te veel. We moeten maandag weer in Lelystad liggen en vanaf Ipswitch is dat ongeveer 180 Mijl. We willen ook de tijd hebben om uit te rusten en te relaxen, dus we gaan naar Southwold. Komt mooi uit en 2 uur voor hoog water lopen we naar binnen. Southwold is erg mooi! We liggen aan de rivier een kilometer van 2 dorpjes af en midden in de natuur.

Fish and chips gegeten in het dorp en daarna het klokje rond geslapen. We kunnen de volgende dag aan de overkant liggen zodat we walstroom hebben en het bier goed koud blijft (ik moet toch dat zonnepaneel maar weer installeren). Er zijn nog 3 boten van het zeilersforum in Southwold beland, dat verhoogt de feestvreugde uiteraard! 

We gaan de rivier af met het bijbootje, langs een meertje en op zoek naar de kroeg die daar moet zijn. Uiteraard varen we toch het meertje op en zitten al snel aan de grond. Tot de knieƫn in de zachte modder duwen we het bootje terug. Varen een stukje verder en de motor krijgt kuren. Is niet meer aan te krijgen, dus we roeien verder om ons doel te bereiken. We hebben stroom mee, maar het blijkt te ver en we wachten even aan een staak die in het water staat. Het begint wat te rommelen en een beetje te regenen. Om terug te roeien moeten we nog zeker 2 uur wachten om de kentering, we willen dus eerst maar naar de kant. We roeien die kant op en er komt een klein sloepje aan en we vragen een sleepje. Dat scheelt een hoop ellende, want het regent laten behoorlijk hard.

Het is al weer zaterdag, de weerberichten zien er erg goed uit. Zelfs zo goed dat Ipswitch eigenlijk best had gekund. Zuid West 4 tot 5 is de voorspelling met af en toe een vlaagje 6. Zonnetje er bij, beter krijg je het gewoon niet. We halen een zeebaars file voor op de bbq en Auke heeft in de loop van de dagen wat groenvoer geplukt in de omgeving.  Hier wordt een salade van gemaakt. Heerlijk gegeten.
We vertrekken rond 11:00 in de ochtend (Nederlandse tijd) en de voorspellingen kloppen precies. Aan het eind van de dag komen we Moonriver tegen van het forum. Mooi moment om een paar unieke foto's van elkaar te nemen op volle zee!
Het slapen gaat wat minder op de terugtocht omdat er wat meer zeegang staat, maar dit mag de pret niet drukken. Rond zeven uur liggen we in de sluis bij IJmuiden na een prachtig weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten