Historie

Historie Guia IV:
Guia IV
De Guia jachten zijn gebouwd in opdracht van de Italiaanse staalmagnaat Giorgio Falck. De Guia I heeft deelgenomen aan de eerste Whitbread Round the World Race in 1973 - 1974. Waarin zij als 5e finishte in 142 dagen en 19 uur. Giorgio Falck heeft daarna nog 2 keer de Whitbread gevaren.

Tijdens The Atlantic Triangle Races van 1975-1976 met als schipper Jerome Poncet is de Guia III gezonken. Na aanvaring met een groep orka´s (boek Total Loss van Jack Coote pag. 232) heeft de bemanning binnen een paar minuten het schip moeten verlaten. Zij werden binnen 24 uur bij toeval gered door een vrachtschip. Bob Miller, ontwerper van menig America´s Cup jacht, heeft vervolgens de Guia IV ontworpen.

Giorgio Falck wilde een schip dat een eventuele gelijksoortige aanvaring als die van de Guia III zou kunnen doorstaan (wat in 1988 zijn vruchten afwierp). Hierdoor is Guia IV geen lichte racer geworden maar een zeer solide en stijf schip.
Ondanks haar forse gewicht heeft de Guia IV de Atlantic Triangle in 1978-1979 op haar naam gezet.

In 1980 heeft zij meegedaan aan de OSTAR als Guia/FILA een solorace van Plymouth (GB) naar Newport (USA). Zij is toen op volle snelheid in aanvaring gekomen met een visserschip bij New Foundland. De schade was onder andere drie gebroken spanten. Guia/FILA kon echter de race voortzetten en finishte als 15overall en 8in haar klasse. Een fantastische prestatie van schipper Pierre Sicouri.
  
Guia IV onder spinaker

Guia IV
Met spinaker en blooper
In 1990 is zij gekocht door een Brit (woonachtig in Spanje). 
Hij heeft Guia IV laten ombouwen tot Cruiser/Racer. 
Hierbij is een nieuw dek gelegd van 35mm dik multiplex en is de inrichting aangepast. In 1992 is hij verhuisd naar Florida en is Guia IV voor de 8e keer de Atlantische Oceaan overgestoken. 
In 2005 zagen wij haar op Internet te koop staan en wij waren meteen verkocht (en Guia IV dus ook). Wij hebben haar op een schip over laten komen van Ft. Lauderdale naar IJmuiden. Haar 9e Atlantische oversteek was dan ook niet zo gracieus als de vorige acht.