maandag 11 januari 2016

Meters maken!?

Nou ja het gaat me eigenlijk niet snel genoeg Eerst bezig geweest met de vloer, ik wilde het vaste deel uit een stuk hebben en had hier ook materiaal voor maar blijkbaar had ik dat ergens anders gebruikt. Winkels zijn dicht, dus maar naar de andere kant en de koelkast ingebouwd. Ik had gehoopt de kaartentafel heel te kunnen laten, maar dat is niet gelukt. Een koelkast geeft veel vochtige warme lucht af en dat wil je niet in je kaarten hebben (die liggen altijd onder de klep). Nu wordt tegenwoordig zelden nog een kaart gebruikt voor navigatie met al die elektronische gadgets aan boord, maar ik vind het wel prettig om kaarten bij me te hebben als backup en om tochten te plannen.
Bestaande situatie

Gaten gezaagd, slangen verlegd.


En het eindresultaat, de klep van de kaartentafel kan er weer op.
De ventilatie is zo geregeld dat deze van onder aangevoerd wordt en uit stroomt richting het vak waar ik de olie, koelvloeistof en dat soort zaken heb staan. Ventileren naar achteren en dus richting de apparatuur is niet echt handig. Hij zit er erg mooi in, al zeg ik het zelf. Nog een plintje en de stroom er aan en het is klaar.

De dag erna hout gehaald en de vloer gelegd (het verhoogde gedeelte). Dit viel even tegen want er bleek een bestaande balk scheef te staan, of de door mij gemaakte steunen, maar ik hou het op het eerste. Dus de vloer wiebelde. Met een beitel de boel rechtgetrokken. Het zagen viel ook niet mee, toch een keer of 8 de plaat er weer uit en in. Passen en meten het blijft toch een kleine ruimte met zo'n grote plaat te zagen. En de dag vliegt voorbij.
Verder met de banken, de bestaande lijn doorgetrokken. Van het oude bankje heb ik alleen de achterkant laten staan. Was niet de bedoeling maar ik maakte het mezelf anders wel erg lastig.
Verstevigingen om de 200 liter drinkwater op zijn plaats te houden. Alle scherpe hoeken afgerond.
De bestaande banken verbreedt, hoeken afgerond en luikjes uitgezaagd om de bergruimte onder de bank te kunnen benutten. 

Nu het echte zichtwerk, de vakken achter de lange bank. Op de romp zit lijm en deze is er niet echt makkelijk af te krijgen. Schuren is ook niet echt makkelijk omdat het rond loopt. Dus hier zet ik ook maar een plaatje voor, is het meteen netjes. De HPL plaat splintert erg snel, zeker als je ergens een klein stukje af wilt zagen. Decoupeerzaag is eigenlijk helemaal niet te gebruiken, welk type zaagje je ook probeert. De onderkant blijft het mooist als je met een cirkelzaag zaagt.  Maar geen enkele hoek is echt haaks en overal moet toch weer een schuinte aan de kopse kant of een hoekje uit gezaagd. Dat is al lastig (tenminste vind ik) en om dan ook nog met de plaat op zijn kop te werken is voor mij niet haalbaar. Zeker niet omdat het in een keer passen moet en je dus niet echt kan herstellen. Inmiddels zit het tweede zaagblad in de cirkelzaag, dus daar ligt het niet aan. Frezen gaat wel prima en mooi strak, tenminste de techniek. Ik ben bijna klaar met het grote gat in de plaat die boven de bank komt en er verschuift een lijmklem! Shit, het ging zo mooi en het was de laatste ronde hoek. 

Dus het gat moest groter. Bijna klaar, nog een recht stukje, en weer verschuift de lijmklem. Wat een prutser! Etenstijd, nou dacht het niet. Dit maak ik nu af of de plaat gaat doormidden.
Fout 2
Fout 1
Uiteindelijk een centimeter meer uit moeten frezen dan bedoeld, en dat is wel jammer want de lijn loopt nu niet helemaal door. Het valt overigens niet op nu, maar straks met de plint er op wel denk ik.
Plankje achter de korte bank gemaakt, hier komt ook een kleine watertank onder, en de leuning van de bank aangesloten op de lange bank. Deze bestaande leuning was dus net te kort en dat was wel erg jammer, maar ja dat wist ik van te voren. Daarna bezig met de kachel, beetje passen en meten. Ben er nog niet helemaal uit. En zo vloog de week voorbij. Deze week mag ik ook weer een weekje aan boord bivakkeren. Nou ja, de reguliere werktijden zeg maar. Ik vind het erg leuk om te doen en kan er echt van genieten! Nog maar een fotootje dan...Geen opmerkingen:

Een reactie posten