donderdag 7 mei 2015

Nou morgen achtend dan..

Morgen komt er een gedeelte over met windkracht 5 en vlagen van tegen de 8. Niet echt fijn varen. Je kan beter 6 hebben met vlagen van 7. Dan kun je je zeilen hier beter op aanpassen. Misschien valt het mee, maar de lucht ziet er nu ook wat onstabiel uit. Morgen ochtend rond 7:00 vertrekken we, dan kunnen we precies achter het onstabiele stukje aan.

Voordeel is dat we dan ook in de buurt van Brest iets later zijn en ook minder kans op harde vlagen hebben. Nadeel is dat eind volgende week de wind sterk lijkt toe te nemen, zeker niet wind om door te varen. Daar voor is er een dag windkracht 6 a 7, in principe zouden we dan door kunnen varen. Aan de andere kant kun je niet zo ver vooruit kijken dus om daar het vertrek op te baseren is koffiedik kijken.

Als we uit gaan van 6 knoop gemiddeld dan is dat tot IJmuiden 850 Mijl en dus 6 dagen varen (gevaarlijke uitspraak ik weet het). Dat is sneller dan we tot nu toe gedaan hebben en we zullen wel wat moeten motoren maar de windrichtingen en kracht zijn over het algemeen gunstig om dit te halen. Eind volgende week lijkt er een langduriger periode met harde wind te komen. Als we dan verwaaid komen te liggen kost dat zomaar een dag of 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten