zondag 3 maart 2013

"Ach een beetje natte wind"

"Ach een beetje natte wind" zei collega Bertus bij de aannemer altijd als het stormde en regende.

De weersites zijn het niet helemaal eens, zoals wel vaker. Er komt veel wind, dat wel.
De ene site Aemet.es houdt het op een dikke windkracht 7, de ander op bijna windkracht 10 Islas.meteoconsult.es

De Navtex geeft 7 tot 8 aan. Vlagen kunnen tot 40% harder zijn dus dan is het af en toe 9. Daar houden we het maar op. Inclusief het klapje onweer en bijbehorende buien. Wat eigenlijk voor mij onbekend is is wat het effect van de hoge bergen zal zijn en of hiermee rekening gehouden is bij de voorspellingen.

Wat het belangrijkste is is dat we aan hoge wal liggen en we aan beide zijden 2 meter ruimte hebben tussen de boten. Er zijn geen zij steigers en dat is wat lastig bij het aanmeren. Je pakt 2 lijnen op die aan een dikke lijn zitten die vervolgens naar een betonblok op de bodem van de haven liggen. Zo kun je de boot mooi vrij houden van alles. Het nadeel bij ons is dat de lijnen schuin naar beneden gaan en dus schuren op de romp van de boot. Wij hebben hier geen verhaalklampen. Ik heb een lijn aan de dikke gezet zodat ik de lijn die aan boord komt kon beschermen met brandweerslang.

Ellen van de Selkie is hier even aan boord en speelt met Noa en Sophie. Leuk om te zien hoe dat gaat ondanks de taalbarrière.

Deze mannen moeten opschieten om het kapotte grootzeil uit de mast te krijgen voordat het los gaat. Ze zijn al een paar uur bezig en alles lijkt behoorlijk vast te zitten.

2 opmerkingen:

  1. Hou je haaks en doorsta de storm. Als je vast ligt (in een haven) is het best gezellig binnen.Laat maar waaien.
    lieve groeten, ook voor Mariette.
    liefs petra n.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hopelijk blijft het rustig met het weer. Jullie hebben alweer vele mooie plekken bezocht, zie ik op de foto's. Gezellig dat Caroliens moeder er is. Een goede tijd samen daar! liefs, Machteld&co

    BeantwoordenVerwijderen