dinsdag 26 maart 2013

Even naar het dorpje en toch maar niet weg


We liggen hier nog heerlijk voor anker in de rustige baai met de mooie strandjes.

Gisteren was er ineens een mogelijkheid om woensdag in een keer naar Portugal te varen. Vandaag was dat weer anders en zouden we meteen moeten vertrekken. Het zou een redelijk mooie tocht kunnen zijn eerst aan de wind en later steeds ruimer. Waarschijnlijk ook een snelle overtocht vanwege een redelijk constante windkracht 5.
Het is ons wat te veranderlijk om op 1 voorspelling weg te gaan. Bij de Azoren zit een secondair lagedrukgebied waar 50 knopen uit komt en dat zou de komende dagen oplossen. Bij secondaire lagedrukgebieden is de voorspelling vaak wat onzekerder vandaar dat deze opening om naar Portugal te varen eerder ook niet te groot genoeg was.
En dit betekend ook dat het morgen weer heel anders kan zijn en het lagedrukgebied zomaar weer kan intensiveren. Als deze mogelijkheid langer zichtbaar was geweest dan waren we gegaan maar we zijn dus lekker blijven liggen. Het zou ook wel erg jammer geweest zijn om hier nu al te vertrekken. Waarschijnlijk is dit ons laatste echt mooi weer eiland en we hebben hier nog lang niet alles gezien. Verder is het nog erg vroeg om al verder te kunnen dan zuid Portugal.Ik ben gisteren naar het dorpje gelopen, toch dik drie kwartier en net te ver voor Noa en Sophie door het mulle zand. En even een boodschapje gedaan. Even gevraagd naar een ligplaats. De beveiliger zei dat de havenmeester daar over ging. Deze is aanwezig tussen 8 en 2, mooi het is nu rond 12 uur. Nee hij is lunchen, kan zo maar een uurtje duren. Dat soort dingen heb je hier heel vaak. Naast de siĆ«sta, waar gerust een halve liter wijn gedronken wordt op het terras valt dit zo op het eerste gezicht op. Niet best voor een land dat er financieel  erg slecht voor staat. Vandaag zijn we met de bijboot heen gegaan en Carolien is terug gelopen. Het dorpje heeft geen verharde wegen en je als je geen auto's ziet waan je je net in een western. De havenmeester was aanwezig en morgen kunnen we er liggen, maar voor maar 1 dag. Niet zo erg, morgen is er wat meer wind uit de verkeerde richting en we moeten even water tanken. Op de terugweg van het dorpje zijn we even op het strand geweest met de Amerikaanse en Franse kinderen die hier naast voor anker liggen.


Toch even een gooi naar de planning doen. We verwachten eind mei in Nederland terug te zijn. Mochten we begin mei nog op Graciosa of Madeira liggen dan overwegen we toch via de Azoren terug te gaan omdat de kans op noorden winden beduidend afnemen. Het heeft niet de voorkeur vanwege de waarschijnlijk de kop opstekende  zeeziekte van Carolien.

1 opmerking:

 1. Lieve bootjes mensen,
  ik had al een tijdje het idee om mijn verjaardag te vieren als jullie weer in het land zijn. Als dat inderdaad ergens eind mei is, dan is dat prima te combineren.
  Het weer begint een beetje op te knappen, iets hogere temperatuur, zonnetje erbij en iets minder wind. Zouden wij dan toch nog een mooi voorjaar krijgen?

  Veel liefs en bon voyage,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen